RSS

Ce-ai face dacă ai şti că mai ai doar şase luni de trăit?

11 iul.

”Mă cheama Sonia, am 26 de ani, cancer la stomac și încă jumătate de an de trăit.”

Ciudat , nu?

Cam aşa începe romanul lui Andrei Ruse , un roman care înca de la început îţi atrage atenţia , un roman pe care l-am citit cu o dorinţă nebună de a citi şi care m-a impresionat cum poate că nu m-a impresionat nici o carte până acum.

SONI este o carte pe care nu aş recomanda-o minorilor sub 18 ani sau bolnavilor de inimă, deoarece conţine un limbaj foarte dur, singurul de altfel prin care cred că ar fi putut să fie transmise acele stări prin care se trece.

Tu ce ai simţi dacă ai afla că mai ai doar 6 luni de trăit?

Ai fi calm, ai sta cât mai mult cu persoana iubită , te-ai împăca cu ideea, ţi-ai pune lucrurile în ordine şi ţi-ai luă la revedere de la cei dragi? Eu nu prea cred …

Te-ai gândit de o mie de ori la primul lucru pe care l-ai face dacă ai şti că o să mori curând?

Nu …  dar eşti liniştit, n-o să ţi se întâmple tocmai ţie.  Ai un destin măreţ. , aştepţi o minune, ştii că o să vină pentru că aşa se termină toate filmele americane.

Pe scurt vă pot spune că SONI se trezeşte că are 26 de ani şi trebuie în scurt timp să moară. Serviciul pe care îl avea îi era insuportabil. Tocmai se despărţise de bărbatul lângă care stătuse 3 ani de zile şi pe care încă îl iubea. Stătea singură într-o garsonieră. Avea o singură prietenă bună, apropiată, care ţinea la ea. Mai era şi mama ei. Mai era şi Bucureştiul. Asta fiind lumea ei, îşi da seama că o să moară. Că nu o să mai bea o bere într-un club, că nu o să mai aibă o familie, nu o să mai poată face un copil. Însă toţi oamenii din jur da.

SONI, din momentul în care află că va muri, începe să trăiască. Începe să facă lucruri pe care şi le-ar fi dorit însă nu a avut curaj. Acum, neavând nimic de pierdut, începe să-şi împlinească fanteziile. Se culcă cu câţiva bărbaţi care îi ies în cale, o singură noapte. Povesteşte cu ei şi cu alţi oameni fără nici o reţinere despre orice. Îi spune unui taximetrist că are cancer din cauză că s-a uitat la OTV şi la telenovele, iar el o crede şi nu se va mai uita. Se duce la o şedinţa de terapie de grup şi se indragosteste de un tip bolnav de HIV.

soni-thumb-250-0-18
SONI vrea să trăiască în timpul care i-a rămas cât mai mult, aşa că începe să ia droguri uşoare care să o ţină trează. Doarme nu ca să fie odihnita a doua zi ci fiindcă este prea obosită acum. Şi de fiecare dată are coşmaruri groaznice, care sunt povestite în manieră cinematografică, reuşind să transmită exact starea de haos şi frică pe care o resimte. Imaginea cancerului care muşca din ea. Crede că timpul este doar o unitate de măsură pentru viteză. Cu cât faci în viteză mai multe lucruri cu atât timpul trece mai repede şi cu cât mai mai puţine, cu atât timpul trece mai încet. Crede ca, dacă s-a născut în 1981 înseamnă că a fost cel puţin 1981 de ani moartă, aşa că a pierdut destul, netrăind decât 26 de ani, nu are de ce să se sperie că va muri. Două viziuni interesante şi mai sunt încă multe de descoperit în această carte.

SONI se scrie cu toate literele mari sau toate literele mici. Toată cartea este, de altfel, scrisă cu litere mici. Mie asta mi-a transmis familiaritate şi modestie – cred că e ceva să vorbeşti despre lucruri mari scriind cu litere mici, necesită o anumită încredere de sine. Încredere de sine este şi atunci când scrii la 23 de ani un roman despre viaţă, moarte şi sex într-un mod cu totul ingenios şi brutal în acelaşi timp.

 

4 răspunsuri la „Ce-ai face dacă ai şti că mai ai doar şase luni de trăit?

 1. anonim

  12 iulie 2009 at 16:44

  As trai !

   
 2. bl000g

  12 iulie 2009 at 22:48

  Cruda perspectiva…

   
 3. daxinte

  23 septembrie 2009 at 10:02

  Viata e cruda de multe ori.Dar incercam sa prindem din ea cat putem

   
 4. olariu cristina

  14 mai 2010 at 21:38

  Da … poate ca asa este 🙂
  Trebuie sa profitam cat mai mult de ultimele clipe de viata 🙂 sa ne bucuram cat mai mult alaturi de cei dragi si sa impartim cat mai multa dragoste in jurul nostru, cel putin asta este parerea mea 🙂

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: