RSS

22 decembrie 1989

22 dec.

Astazi se implinesc 20 de ani de la revolutie , 20 de ani fara comunism … 20 de ani de „ROMANIA” nu „REPUBLICA SOCIALISTA ROMANIA” !

Desi revolta romanilor incepuse cu multe zile inainte, desi pe 21 decembrie romanii il infruntasera pentru prima oara in direct pe Ceausescu, ziua de 22 decembrie ramane data care a intrat in istorie drept ziua Revolutiei romane din 1989.

22 decembrie 1989 este ziua în care demonstranţii au cântat şi au dansat după ce au văzut elicopterul cu cei doi dictatori decolând de pe sediul Comitetului Central al PCR. Dar este şi ziua în care a apărut isteria teroriştilor, care trăgeau de peste tot, chiar dacă Ceauşescu nu mai era.

Cuvântul liber intră în forţă în limbajul curent şi în toate denumirile oficiale – Televiziunea Română Liberă, Piaţa Scânteii devine Piaţa Presei Libere, Informaţia Bucureştiului se transformă în Libertatea.

Cuplul Ceauşescu este arestat la Târgovişte, iar la Bucureşti se anunţă constituirea Frontului Salvării Naţionale. Forţele botezate spontan „teroriste”, susţinătoare ale vechiului regim, deschid focul asupra mulţimii în puncte vitale – Televiziune, Universitate, sediul CC sau Aeroportul Otopeni.


Chiar daca sunt nascuta dupa revolutie si nu stiu chiar asa de multe despre acest eveniment , (decat cele auzite la radio , tv , amici , familie , etc ) , incerc sa-mi imaginez cat de cat „deranjul” din decembrie `89 si tot ceea ce tine de revolutie si caderea lui Ceausescu …

Orice ar fi fost, nu stiu daca vom afla vreodata cum si de ce s-au intamplat toate astea . Importante sunt doua aspecte :  multi oameni s-au simtit liberi, si multi au devenit liberi in acele zile. Au murit multi oameni, si foarte multi tineri.

1104 morti. 3352 raniti. Noi ne permitem acum luxul de a privi totul in date si cifre. Altii, nu. Pentru peste o mie de familii, 22 decembrie nu este doar o data pomenita des la stiri inaintea sarbatorilor, ci data la care copiii lor nu s-au mai intors acasa.

Amintirea care le umbreste si le va umbri fiecare Craciun pana la sfarsitul vietii lor. Noi ne permitem luxul de a nu alege intre a fi golani, sau comunisti, huligani, sau activisti… Insa acest lux a fost cumparat cu sange de cei morti la Revolutie, iar familiile lor platesc si acum dobanda.

 
 

Etichete: ,

3 răspunsuri la „22 decembrie 1989

 1. inconstanta

  22 decembrie 2009 at 10:33

  din pacate nu s-a intamplat nimic bun …
  dupa 20 de ani nu am ajuns prea departe, iar sacrificiul acelor tineri a fost ignorat constant de politicienii tarii, asa cum ignorati am fost si noi, cetatenii … si interesele tarii …

   
 2. runaway927

  22 decembrie 2009 at 11:47

  ignoranta pt tot ce au suferit atunci..totul e cu susul in jos aici la noi 😐

   
 3. Lorenzo

  22 decembrie 2009 at 21:20

  Aveam 20 de ani cind am fost in armata in timpul „Revolutiei „, am fost la aeroportul Baneasa cind aproape tot plutonul nostu a fost masacrat de o grupa de militari cu o masina blindata nemarcata …au trecut atitia ani si tot se crede ca a fost „Revolutie” .

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: