RSS

1 iunie

01 Iun

Ziua copilului

Fie ca e vorba de micutii in plin elan de spart vaze si colorat peretii cu carioca sau de cei trecuti de mult de varsta ghidusiilor, Ziua Copilului este o sarbatoare.
O sarbatoarea a carei poveste a inceput pe… 23 aprilie 1920, in Turcia. Cum s-a ajuns insa la data de 1 iunie nu se stie exact. Varianta cea mai raspandita este cea conform careia, in 1925, unul din consulii Chinei la San Francisco a strans copiii orfani de origine chineza pentru a sarbatori Festivalul Dragonului.
Intamplarea face ca acest lucru s-a intamplat pe 1 iunie, zi in care avea loc si Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor de la Geneva.
Ulterior a fost preluata de multe state ca Zi a Copilului, in special de cele comuniste. Asta daca va intrebati cum a ajuns si in Romania! Cum in Occident nu e sarbatorita in general la aceasta data si nici nu i se acorda prea mare importanta, 1 Iunie este deseori perceput din acest punct de vedere ca fiind o inventie comunista.

In 1954 Organizatia Natiunilor Unite a recomandat tuturor tarilor sa adopte o zi universala a copilului, ca simbol al bunei intelegeri dintre copii si al activitatilor de promovare a bunastarii mondiale a acestora. Totodata au lasat guvernele sa hotarasca data dupa cum o considera de cuviinta. Iata cum s-a ajuns ca aceasta sa difere de la o tara la alta. 25 de tari in general foste sau actuale comuniste sarbatoresc pe 1 iunie, iar printre alte zile alese pentru aceasta sarbatoare mentionam:

  • 6 ianuarie: Uruguay
  • 30 aprilie: Mexic
  • 5 mai: Japonia
  • 12 octombrie: Brazilia
  • 14 noiembrie: India
  • 25 decembrie: tarile din Africa Centrala

In plus, exista si tari in care data nu este fixa, stabilindu-se dupa cum urmeaza:

  • ultima duminica din mai: Ucraina
  • a treia duminica din luna iulie: Cuba
  • a doua duminica din luna august: Argentina
  • a patra zi de miercuri din luna octombrie: Australia

Inchei cu faptul ca in Cehia, desi se sarbatoreste pe 1 Iunie, Ziua Copilului nu este recunoscuta oficial, iar in Italia si Israel nu se sarbatoreste deloc.

Anunțuri
 
 

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: