RSS

Naşterile premature vor putea fi prevenite, graţie progreselor geneticii

30 apr.

Naşterile premature vor putea fi prevenite, graţie progreselor geneticii

O genă responsabilă de naşterea înainte de termen a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din Statele Unite şi Finlanda.

Cercetătorii, care au publicat rezultatele studiul lor în PLoS Genetics, spera ca descoperirea lor să pună bazele unui test pe care orice femeie să îl face, pentru a afla cât de mare este riscul de a naşte prematur.

In Marea Britanie, unul din zece bebeluşi se naşte înainte de 37 de săptămâni şi, ca urmare, întâmpină probleme de sănătate.

Colegiul Regal de al Obstetricienilor şi Ginecologilor susţine că această descoperire va ajuta la identificarea potenţialelor sarcini cu risc.
Cercetătorii de la Vanderbilt University, Washington University şi Universitatea din Helsinki consideră că trebuie să fi existat o presiune evolutivă care duce la adaptarea şi schimbarea momentului naşterii.
Ei au căutat o structură ADN care să releve dovezi ale unei evoluţii accelerate, gene care s-au dezvoltat mai mult la oameni decât la animale. Au găsit nu mai puţin de 150 de gene asociate cu evoluţia sarcinii şi mecanismul naşterii.
Pentru a găsi o asociere cu naşterile premature, cercetătorii au studiat cele 150 de gene pe un eşantion de 328 de femei finlandeze.
O asociere strânsă cu naşterile înainte de termen a fost găsită în anumite variante ale genei FSHR (a receptorilor hormonului foliculo-stimulant).Hormonul foliculo-stimulant acţionează asupra receptorilor din ovare pentru a încuraja dezvoltarea folicului şi producerea hormonului estrogen.
Profesorul Louis Muglia, de la Departamentul de Pediatrie din cadrul Vanderbilt University, a declarat : „În mod ideal, am dori să ştim din timp care femei sunt expuse la cel mai mare risc de a naşte înainte de termen, pentru a putea remedia situaţia. Astfel am putea reduce numărul deceselor infantile şi al complicaţiilor.”
Ronald Lamont, reprezentant al Colegiului Regal de al Obstetricienilor şi Ginecologilor, a afirmat că, cel mai probabil, naşterile premature sunt cauzate de o combinaţie între anumite gene şi unii factori de mediu.

Sursa: BBC

 

Un răspuns la „Naşterile premature vor putea fi prevenite, graţie progreselor geneticii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: