RSS

Consumul de fructe „albe” poate aduce mari beneficii sănătăţii

21 sept.

Consumul de fructe „albe” poate aduce mari beneficii sănătăţii

Consumul fructelor cu pulpă de culoare albă, precum merele şi perele, poate preveni accidentele vasculare cerebrale, relevă un nou studiu olandez.

Până în prezent, există numeroase studii care au reliefat legătura dintre consumul de fructe şi menţinerea sănătăţii. Nou studiu, însă, a investigat relaţia dintre riscul producerii accidentelor vasculare cerebrale (AVC) şi consumul de fructe şi legume care au o anumită culoare.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 20.000 de adulţi cu vârsta medie de 41 de ani, care nu prezentau simptome ale bolilor cardiovasculare.
În următorii 10 ani, 233 dintre subiecţi au suferit atacuri vasculare cerebrale.

Specialiştii au descoperit că riscul de AVC era cu 52% mai mic la indivizii care au un consum important de fructe şi legume albe, comparativ cu cei care au mâncat doar puţine alimente de acest gen.

Cercetătorii au clasificat fructele şi legumele în patru grupe, în funcţie de culoare: portocalie/galbenă (unde se regăsesc mai ales citrice); verde, alcătuită din legume cu frunze, precum spanacul, varza, salata; roşie/mov (ce cuprinde legume precum roşiile şi sfecla) şi albă. Dintre fructele şi legumele din acestă ultimă grupă, 55% din consum era reprezentat de mere şi pere. (În cazul fructelor, clasificarea se face pe baza culorii pulpei, nu a cojii fructului.)

Culoarea reflectă tipul de compuşi prezenţi prezenţi în fructul sau leguma respectivă.
Merele şi perele pot reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale deoarece sunt bogate în fibre dietetice şi conţin un antioxidant numit quercetină. În aceeaşi categorie „albă” au fost incluse şi bananele, conopida şi castraveţii.

Fructele şi legumele din celelalte categorii nu au dovedit că au un astfel de impact asupra atacurilor vasculare cerebrale, dar specialiştii spun că oamenii nu ar trebui să le evite pentru că pot avea alte beneficii, putând avea efecte protectoare împotriva altor boli cronice.

Alţi specialişti susţin, totuşi, că rezultatele studiului ar trebui sa fie interpretate cu precauţie, deoarece chestionarele privind obiceiurile alimentare sunt supuse unor erori.
În plus, scăderea riscului de AVC s-ar putea datora unui stil de viaţă mai sănătos în general, care include, printre altele, şi un consum mai ridicat de fructe.

Sursa: Live Science

 
 

Un răspuns la „Consumul de fructe „albe” poate aduce mari beneficii sănătăţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: